Folyóirat-követők

 

Alföld • Ex Symposion•Holmi•Jelenkor•Kalligram• Tiszatáj•  Pannonhalmi Szemle• Műút

 

150fb3f9868dc6aa33871b3663e3ddfa

A folyóirat nem csak követi az irodalmi mozgásokat, a szerzők irodalmi útjait, hanem jobb esetben alakítja is. Nem csak publikációs fórum, nem csak tájékozódási lehetőség, hanem témákat jelöl ki, hangsúlyokat helyez el, összefüggéseket láttat vagy hoz létre, alkotásra, reakcióra, olvasásra késztet. Ennek a késztetésnek az eredménye az intézet Folyóirat-követők programja, illetve a program keretében folyamatosan íródó folyóirat-ismertetések.

A Folyóirat-követők a Sziveri János Intézet köré szerveződött, fiatal irodalmárokból, egyetemi hallgatókból álló informális csoport, akik a szakma egyetemi tanulása, a tudományos diákköri munka, a kötelező, a tájékozódó jellegű és az örömelvű könyvolvasás mellett az aktuális folyóiratszámokat is lapozzák, olvassák és megbeszélik egymással. A kortárs irodalmat nem lehet tanulni, abban jártasságot kell szerezni. A Sziveri intézet programjai, a Kritikai beszélgetések, a folyóirat-bemutatók és folyóirat-tanácskozások, valamint az egyetemen szervezett Trialógusok beszélgetései ennek a jártasságnak a megszerzését segítik.

Az aktuális folyóirat-számokat szemléző ismertetések egyszerre olvasás- és írásgyakorlatok, a közös tájékozódás dokumentumai, ugyanakkor párbeszédre, továbbírásra és továbbolvasásra kívánnak biztatni, bekapcsolódva abba az áramba, amelyet a folyóirat-kultúra létrehoz.

Tiszatáj, 2014/8.

Színes lepkeszárnyakon. A Tiszatáj folyóirat augusztusi száma izgalmasra sikeredett. Nem tematikus szám, de az írások mégis jól elkülöníthetők, s egy-egy téma köré csoportosulnak.        

Tovább olvasom »

Leave a response »

Tiszatáj 2014/7

Különös,
Különös nyár-éjszaka

A Tiszatáj júliusi száma az első világháború száz évvel ezelőtti kitörésére emlékezik, teszi mindezt Ady Endre versére reflektálva, egyszerre a dokumentáció és a legmélyebb személyesség között hullámozva.

Tovább olvasom »

Leave a response »

Alföld 2014/6

Az Alföld júniusi számát Kádár János Miklós rajzai illusztrálják. Az egyszerű, letisztult, absztrakt vonalak szinte gyermekrajzokat idéznek, ami az alkotó festészetében még erőteljesebben megjelenik. A pár vonallal szinte csak felskiccelt, elsőre vázlatszerűnek tűnő alkotás egésznek hat, amit festészetében az erőteljes színhasználat még inkább kiemel. A stilizált háttér színében és kidolgozottságában is kontrasztban áll az előtérben elhelyezkedő alakokkal, ez dinamikussá teszi a képet.

Tovább olvasom »

Leave a response »

Műút 2014045

2014045. Ha valaki kezébe veszi a Műút folyóirat legújabb számát, színes, egymásba kapó cikornyákat lát, azokon pedig a folyóirat szövegeiből montázsolt pár soros verset. A folyóirat belső terében több, a borítóhoz hasonló kép, Uglár Csaba alkotásai. A festmények cikornyái betűvé akarnak válni. Vagy fordítva, a betűk akarnak cikornyává válni. Nem tudom, mindenesetre a szövegek izgalmas térbe kerülnek. Uglár képei látszólagos rendszer nélküli rendszerek, egyszerre organikusak és digitálisak, és ezen két szó minden önellentmondását magukon hordozzák. (Fenyvesi Áron: Tenyésztett enyészet)

Tovább olvasom »

Leave a response »

Tiszatáj, június

A Tiszatáj júniusi száma igencsak nemzetközire sikeredett. A folyóirat nyitó írása Lisa Heynes és Wolfgang Sandfuchs tollából származik (10 × 10 = 100 európai első regény). Ebből az Európai Elsőregényesek Fesztiváljáról kaphatunk ízelítőt, amelyet az észak-német Kielben rendeznek. A fesztivál olyan fiatal íróknak ad bemutatkozási lehetőséget, akiknek a műveit még nem fordították idegen nyelvekre. Itt lehetőségük nyílik megismerkedni külföldi kiadókkal, s kapcsolatokat teremteni.

Tovább olvasom »

Leave a response »

Győri Műhely 2014/május

Bizonytalanság, üresség, kiszolgáltatottság, a semmiből indulás és a semmibe érkezés. Negatív szavak. Vagy mégsem?  A győri Műhely májusi száma az egymást körbeölelő ellentétekről, a negatívum pozitívba fordulásáról, az egésszé lényegülő szilánkokról szól. És a határokról. Arról, hogy a küszöbön állva minden lehetséges.

Tovább olvasom »

Leave a response »

« Page 1, 2, 3 »

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.