OPUS

A Sziveri János Intézet Folyóirat-bemutatók című eseménysorozatában az Opus folyóirat mutatkozik be. A folyóiratot a lap főszerkesztője, Hizsnyai Zoltán mutatja be. Az est további vendégei: Bozsik Péter és Géczi János

Az eseményre szeretettel várunk Mindenkit!

Időpont: 2014. november 3., 18 óra
Helyszín: Pannon Egyetem, Veszprém, Várfok Kollégium, Vár u. 20., 101-es terem

Az Opus a Szlovákiai Magyar Írók Társasága irodalmi folyóirata.
Az Opus kísérletet tesz arra, hogy a lokális és a globális erővonalakat – s itt esztétikai értékekről van szó – egyensúlyban tartsa. Ilyen értelemben a szlovákiai magyar kultúrát nem választja le annak (közvetlen és világirodalmi) kontextusáról, de hangsúlyossá teszi a lokális értékek legitim beszédképességét. (Opus folyóirat első számának szerkesztői előszava)

A lap blokk-kombinációra épül majd, a megjelenő rovatokat az adott szám koncepciója határozza meg és a szám egyfajta mozaikszerű struktúráját ad ki. Vannak folytonosságot biztosító rovatok is (pl. a Fiatal Írók Rovata), amelyek vissza-visszatérnek az évi hat szám valamelyikében, tehát nyomon követhető lesz az is, hogy a szerkesztői koncepció nem ad hoc módon alakul. „Valami olyasmit próbálunk megvalósítani a folyóiratkultúrán belül, mint ami a könyvek esetében a könyvmű, hogy egy-egy szám akár apró műalkotásként funkcionáljon.“ A folyóirat grafikai és képszerkesztője Juhász R. József, aki a térséghez kötődő, de nem helyi érvényességű képzőművészeti anyagot mutat be az Opusban.

Szerkesztőség:

főszerkesztő: Hizsnyai Zoltán
szerkesztők: H. Nagy Péter, Vida Gergely
grafikai és képszerkesztő: Juhász R. József
korrektor: Tóth Ozsvald Zsuzsa

 

 

Folyóira1_opus (3)-page-001

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.