Kb: Radics Viktória

A Kritikai beszélgetések vendége: Radics Viktória kritikus, műfordító, esszéíró
Radics Viktória a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó kritikai egyénisége. Olyan irodalmi kritikus, akinek felismerhető hangja van. Irodalmi megszólalásaiból süt a személyes elkötelezettsége az irodalom iránt, tud lelkesedni szerzőkért és művekért, és kedves szerzőit is tudja keményen bírálni. 
Érzékeny, személyes olvasataiban ott vannak több évtizedes olvasói tapasztalatai és irodalomtudományi iskolázottsága is. Beszéde úgy személyes, hogy pontos, és úgy szakmai, hogy mindig a mű és az olvasás élménye számára az elsődleges. Danilo Kišről írott monográfiája a szakmai igényesség és filológiai pontosság mellett végig olvasmányos, érdekfeszítő, csak lapozgatásra is elővehető könyv. Számos írói életmű, így például Nádas Péter vagy Marno János legjobb ismerői között tartjuk számon.
Az elsők között ismerte föl a Sorstalanság jelentőségét még 1988-ban, messze-messze a Nobel-díj előtt, amikor még csak szűk szakmabeliek tartották számon Kertész Imrét. Másrészt megsemmisítő kritikát írt a népszerűsége csúcsán álló Darvasi Lászlóról, vagy legutóbb Esterházy Péter Egyszerű történet vessző száz oldal című regényét bírálta meg kérlelhetetlen szigorral, személyes számonkéréssel. Olyan kritikus olvasó, akivel mindig érdekfeszítő beszélgetést lehet folytatni az irodalom és nem csak az irodalom dolgairól.

Az esemény az NKA támogatásával valósul meg!

10624705_827458457274415_4078420632094775186_n

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.