Sziveri János Intézet

A Sziveri János Intézet – Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont a Sziveri Baráti Társaság és a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara kezdeményezésére, Veszprém város és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatásával jött létre 2012-ben. Az intézet Veszprém városa és a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának közös kutatóintézeteként, egyben archívumként és könyvtárként működik. Az intézet alapfenntartását a város (infrastruktúra részleges működtetése, koordinátor foglalkoztatása) és a Pannon Egyetem (elhelyezés, az infrastruktúra részleges működtetése) vállalja. A város, a kutatóközpont és az egyetem az egyéb feltételeket pályázatokkal biztosítja.

Az intézet feladata, hogy gyűjtse, digitalizálja és kutathatóvá tegye a 20. század második felének magyar nyelvű, közép- és kelet-európai együttműködésben gondolkodó, az irodalmi és társadalmi megújulásra radikálisan törekvő folyóiratokat (Új Symposion, Echinox, Mozgó Világ, Magyar Műhely, Harmadkor, Pompeji, Nappali Ház, Új Hölgyfutár stb.), és lehetővé tegye a folyóiratok által is inspirált irodalmi, művészeti és társadalmi kezdeményezések, folyamatok, alkotói életművek kutatását.

Az intézet külön figyelmet fordít a névadó Sziveri János életművének és utóéletének dokumentálására és kutatására.

Az intézet a magyar folyóirat-kultúra kutatására tanácskozásokat szervez egykori és mai szerkesztők, a magyar folyóirat-kultúra kutatói, a kortárs irodalmi folyamatok résztvevői és kutatói bevonásával. Az intézet keretein belül szervezi és ösztönzi az egyetemi hallgatók, PhD-hallgatók és kutatók az intézet profiljához illeszkedő kutatásait. Irodalmi esteket, beszélgetéseket szervez mind a székhelyén, mind külső partnerek bevonásával más hazai és határon túli helyszíneken a magyar folyóirat-kultúra és a kortárs magyar irodalom követése és kutatása céljából. Kiemelt figyelmet fordít a magyar irodalom közép-európai kontextusaira, valamint a határon túli magyar irodalmi és kulturális jelenségek, folyamatok kutatására, beleértve a magyar emigráció irodalmának és kultúrájának kutatását.

Az intézet működését az alapítók által delegált grémium támogatja, a következő összetételben: Balázs Attila, Friedler Ferenc, Géczi János, Mikola Gyöngyi, Reményi József Tamás

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.