Veszprém elkötelezett az irodalom iránt

By | 2014-02-13

Forrás: vehir.hu

A magyar folyóirat-kultúráról szóló tanácskozással vette kezdetét a Felvidéki napok programsorozat Veszprémben. Az idei Sziveri-díjat hétfőn este adták át a Művészetek Házában.

A Sziveri János Intézet tanácskozásával vette kezdetét a Pannon Egyetem, Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar által életre hívott Felvidéki napok programsorozat hétfőn. A magyar folyóirat-kultúra témakörében tartott beszélgetés elején Brányi Mária alpolgármester mondott köszöntőt. Brányi Mária úgy vélekedett, a konferencia Veszprémbe szólította az irodalom iránt érdéklődőket. Elmondta, az intézmény munkássága egyre jobban kibontakozik, ami nem csak az irodalom terén teljesedik ki, hanem a város irodalom iránti elkötelezettségét is kiteljesíti. Az egyetem nevében dr. Horváth Géza dékán köszöntötte a vendégeket, a tanácskozást az intézet vezetője, Ladányi István vezette le.

A tavaly márciusban alapított Sziveri János Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont feladata a 20. század második felében megjelent és kortárs magyar nyelvű kelet-közép-európai és kelet-európai folyóiratok (Echinox, Mozgó Világ, Új Symposion stb.) gyűjtése, a gyűjtemény feldolgozása és digitalizálása, a folyóiratok tematikájára, anyagára épített kutatások, projektek koordinálása és elősegítése.

A késő délutáni díjátadón Reményi József Tamás, a Sziveri János társaság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, a kitüntetés oklevelét Baráth Ferenc tervezte, a vele járó ajándék pedig Benes József alkotása. A díjat kiemelkedő irodalmi munkásságáért idén Lanczkor Gábor vihette haza. A költő megköszönte a kitüntetést, majd felolvasott néhányat a verseiből.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.