Gyászhír

By | 2015-08-10
     Megrendülten és mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Szitár Katalin habilitált egyetemi docens, az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója 2015. augusztus 6-án váratlanul elhunyt.

 
     Dr. Szitár Katalin a modern magyar irodalom és prózapoétika kutatója és oktatója volt, tudományos munkásságát két kulcsmonográfia fémjelzi Kosztolányi Dezső és Németh László prózaművészetéről (A prózanyelv Kosztolányinál. Bp., 2000.; A regény költészete. Németh László. Budapest, Argumentum, 2010.), továbbá nyolc szerkesztett kötet, valamint több mint száz tudományos közlemény, tanulmány, cikk. Legutóbbi könyve a 20. század eleji magyar prózáról 2013-ban látott napvilágot az Universitas Pannonica című sorozatban (Hiány-jelek. Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Krúdy Gyula írásművészetéről. Bp., Gondolat). 2005-től a Pannon Egyetem főállású egyetemi docense. A Magyar Tudományos Akadémia veszprémi Területi Bizottsága Irodalomtudományi Munkabizottságának elnöke, 2009-től a Magyar Irodalomtudományi Tanszék vezetője, 2014-től az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója. A Res poetica (Pannon Egyetemi Kiadó) és az Universitas Pannonica (Gondolat kiadó, Bp.) könyvsorozatok szerkesztőbizottságának tagja.
     Halála pótolhatatlan veszteséget jelent a hazai irodalomtudományi szakmai közösség, a Pannon Egyetem és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar oktatói közössége, valamint a tanítványok számára.
     Szitár Katalint a Pannon Egyetem és a Kar saját halottjának tekinti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.