Veszprémben járt a Híd folyóirat, a Forum Könyvkiadó Intézet és a Híd Kör

By | 2015-05-01

Forrás: http://www.hid.rs/tortenesek.php?page=920 

A múlt hétvégén zárult Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után nem maradt idő hosszú pihenésre, ugyanis a Hídfolyóirat, a Forum Könyvkiadó és a Híd Kör Veszprémbe látogatott a Sziveri János Intézet meghívására.

veszprem01
Faragó Kornélia, Ladányi István és Virág Gábor

A rendezvény első felében Ladányi István moderálása mellett Faragó Kornélia, a folyóirat főszerkesztője ismertette a legújabb számokat, majd pedig a Híd szerkesztéspolitikájáról beszélt. Kiemelte, a Híd nem generációs folyóirat, csak úgynevezett nemzedéki pillanatai vannak, ezért sem helytálló egymással szembeállítani a fiatal és a tapasztaltabb alkotókat, munkatársakat. A folyóirat igazi erejét a generációk találkozásában és közös munkájában látni. Erre jó példa a hamarosan napvilágot látó Maurits-különszám, amelyben a közelmúltban alakult Híd Kör Art alkotói hommáge-okat készítettek az hommáge egyik legnagyobb vajdasági mesterének tiszteletére.

A Híd főszerkesztőjét Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója követte, aki az intézmény történetének rövid áttekintése után a közelmúlt feltérképezésével, valamint kulturális határrevíziós gondolatának kifejtésével folytatta. E szerint a mában nem tudjuk minden kétséget kizáróan meghatározni, mi tartozik a vajdasági magyar irodalom és kultúra szférájába és mi már/még nem. Ezt a jelenséget a mai viszonyok között szabadabban, rugalmasabban kell kezelni: a határnak nem az elválasztó, hanem a szintén járulékos összekötő, kapcsolatteremtő funkciójára kell fókuszálni. Mint kiemelte, igazgatói munkájának talán leglényegesebb hozadéka az, hogy egy finom arculatváltással igyekeznek felkelteni a figyelmet: a könyvnek meg kell szólítania az olvasót, fel kell korbácsolnia az érdeklődést önmaga iránt. Ő is kitért a Híd Kör Art fiatal képzőművészeinek munkájára és tevékenységüknek fontosságára, hiszen nagyon lényeges, hogy a kiadó beléptesse a munkába a fiatal képzőművészeket, akik ötleteikkel szintén hozzájárulnak az olvasók megszólításához. Megemlítette azt is, hogy eljött a nagy hiányok pótlásának az ideje, az egyik ilyen Forum képzőművészeti monográfia-sorozatának folytatása. A jelenlévők megtudhatták, hogy a Forum idei tervei között a szerb-magyar középszótár, a vajdasági magyar irodalmi lexikon és egy műfordítói sorozat is kitüntetett helyen szerepel.

Az est hátralévő részében a népes közönség egy kritikatörténeti eseménynek lehetett szemtanúja: először történt meg ugyanis az, hogy két, külön metódusok mentén járó kritikai fórum egyszerre vesz górcső alá egy irodalmi alkotást, jelen esetben Nemes Z. Márió A hercegprímás elsírja magát című kötetét. Amíg a Híd Kör – akiket Berényi EmőkeDancsó Andrea és Patócs László képviselt – gyakorlata szerint három kritikus egy moderátor vezetése mellett értékeli a vita tárgyát, addig a Sziveri János Intézet által életre hívott Kritikai beszélgetések (Kb) alapgondolata a közvetlen kritikademokrácia jegyében fogant, és kezdettől fogva minden jelenlévőnek megszólalási lehetőséget ad. Az így keletkező hibrid esemény minden gond nélkül megállná a helyét Nemes Z. Márió bármelyik versében. A beszélgetés tanulsága szerint majdnem teljességgel lehetetlen közös álláspontot kialakítani a kötetről, ugyanis a szerző mintha szándékosan több, akár egyidejűleg is járható(nak tűnő) értelmezési keretet is felvillantana.

veszprem02
Dancsó Andrea, Berényi Emőke és Patócs László

A Forum Könyvkiadó Intézet és a Híd bemutatkozásáról, illetve a Kb/Kritikustusa rendezvényről készült fotógalériát megtekinthetik a kiadó Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.835911733125038.1073741942.474631745919707&type=3

PATÓCS László

 

 

Ismeretlen objektum

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.