Világirodalmi szövetségesek

By | 2015-03-31
Forrás: irodalmijelen.hu
A „Világtalanul? Világirodalom-kritika Magyarországon” című rendezvényen három fiatal alkotó, Zelei Dávid,Urbán Bálint és Smid Róbert beszélgettek a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában megjelent kritikagyűjteményről.

Smid Róbert elsőként azt kérdezte a két romanista fiatalembertől, miért fordultak a magyarországi világirodalom-kritika felé. Zelei Dávid saját, alapos statisztikai vizsgálata szerint egy világirodalmi műről többnyire egy, legjobb esetben négy kritika születik. Egy elsőkötetes magyar költő is jobb esélyekkel indul, mint egy több kötetes, nemzetközileg elismert külföldi író. A szerzők ezzel a tanulmánykötettel igyekeztek láthatóvá tenni ezt a „periféria-effektust”. Zelei és Urbán véleménye szerint a nagyobb szabású rendezvények, így a Könyvfesztivál is befolyásolják a könyvek olvasottságát. Még mindig létezik egyfajta romantikus írófetisizmus: azok a könyvek válnak népszerűvé, amelyeknek alkotója személyesen megjelenik a Könyvfesztiválon.

veszprem-fisz

Zelei Dávid, Urbán Bálint és Smid Róbert

Zelei Dávid olyan műveket válogatott a gyűjteménybe, amelyekről több kritika született, hogy azok több szempontból is láttassák az adott alkotást. A szerkesztés egyik alapvetése az volt, hogy a kötet a már meglévő kritikai visszhangot reprezentálja. Így a válogatás nemcsak arról ad képet, hogy mi most a világirodalom-kritika Magyarországon, hanem arról is, milyen hatalmas hiányokkal kell számot vetnünk. Erre a szemellenzősségre, perspektívahiányra hívja fel a figyelmet a cím is (Világtalanul?). 

A kritika műfaja szorosan kapcsolódik az ’itt és most’ írásbeliségéhez – hangsúlyozták a beszélgetők –, ezért az online felületeket a szerzők egyre inkább előnyben részesítik. Itt ugyanis szinte azonnal megjelenhetnek a legújabb művek kritikái, nem több hónapos – vagy éves – késéssel, mint a nyomtatott periodikák esetében.

Az egyetem profiljához kapcsolódott az utolsó kérdés: mennyire hasznosítható a világirodalom oktatásában ez a könyv. Zelei Dávid inkább reprezentatív válogatásnak tartja a kötetet, mint tankönyvnek: a hiányokra mutat rá. Célja a magyarországi világirodalom-kritika bővítése, tudva azt, hogy ez nem lehet teljes, minden kontinensre kiterjedő kulturális misszió.

Heizinger Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.