Folyóirat-bemutatók: PANNONHALMI SZEMLE

By | 2014-11-20
a Sziveri János Intézet egyhetes irodalmi programsorozatának első rendezvényére hívjuk Önöket. A hetet Folyóirat-bemutatók című eseményünk nyitja. Ennek keretében eddigi vendégeink voltak: Korunk, Látó, Ex Symposion, Opus. A következő alkalommal a Pannonhalmi Szemle mutatkozik be. A folyóiratot két szerkesztője Gelencsér Gábor és Varga Mátyás mutatja be.

 
Időpont: 2014. november 24. 18:00
Helyszín: Veszprém, Vár u. 20. Várfok Kollégium, 101-es terem (első emelet)
 
*
 
A folyóiratról:

A Pannonhalmi Szemle a Pannonhalmi Főapátság évnegyedes folyóirata, amely érdeklődési körének sokszínűségével és kulturális nyitottságával elődjének tekinti az 1926 és 1944 közötti „régi” Pannonhalmi Szemlét.

Amikor azonban 1993 tavaszán elindult a lap új folyama, az alapító célja nem az volt, hogy a hagyományos értelemben vett „felekezeti” lapok számát gyarapítsa, hanem a párbeszédnek olyan lehetőségét kívánta felkínálni, amely – a II. vatikáni zsinat sugallatának megfelelően – a kultúrát elsősorban nem missziós területnek tekinti, hanem önértékkel rendelkező szellemi valóságnak, amely az egyházakat legalább oly mértékben kötelezi értékbefogadó nyitottságra, mint értékközvetítésre. Ezért a Pannonhalmi Szemle olyan sajátos feladatot vállalt magára, amely (éppen azáltal, hogy ezeken a mára egyre nehezebben áthágható határokon kíván felülemelkedni) mind az egyházi, mind a kulturális kiadványok között sajátos helyet jelöl ki számára. A humán értékek (elsősorban filozófia, teológia, művészetelmélet és -történet, pszichológia, zene és pedagógia) befogadására nyitott értelmiség tagjainak békés és valódi párbeszédét kívánja tehát szolgálni a napi politikát meghaladó kontextusban.
Az egyes lapszámok a reprezentatívnak számító nyitószöveggel kezdődnek, utána a tanulmányblokk következik, amelyhez minden esetben műelemzések is tartoznak. Ezt a könyvszemle és a bencés spiritualitás hagyományból merített rövid meditáció egészíti ki. Szépirodalomból a lap csak verseket közöl. 

Az egyes számok tematikus voltából következik, hogy a Pannonhalmi Szemlében megjelenő írások és fordítások felkérésre, és gyakran kifejezetten az adott lapszámba készülnek. A szerkesztők a témák megválasztásában próbálnak reagálni azokra a kérdésekre, amelyek olvasóinkat, a minket körülvevő világot foglalkoztatják.
A Pannonhalmi Szemlét szerzetesek és világiak együtt szerkesztik. 
A lap 2001-ben "Alkotóközösség" kategóriában Pulitzer-díjat ítéltek, 2002-ben pedig meghívták, hogy szerepeljen a frankfurti „Central and Eastern European Online Library” (www.ceeol.com) honlapján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.