Megkezdte működését a Sziveri János Intézet

By | 2014-01-22

szerző: vehir.hu

forrás: Pannon Egyetem

Szombaton délután a Pannon Egyetemen felavatták a Sziveri János Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpontot.

A Pannon Egyetem és Veszprém városa közösen döntött a Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont megalapításáról, mely kutatóintézetként, archívumként és könyvtárként működik.
Az intézet Veszprémben, a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében kap helyet, tábláját dr. Navracsics Tibor miniszter és Szőcs Géza államtitkár avatta fel ünnepélyesen március 24-én.
Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes kiemelte, az intézet nevében hordozza a közép-európaiságot, és reményét fejezte ki, hogy a közép-európai nemzetek irodalmának feldolgozásával a népek békéjét és harmóniáját szolgálja majd.
A rendezvényen köszöntőt mondott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A modern magyar irodalomtörténet nagy alakjához, Sziveri Jánoshoz kapcsolódó személyes emlékeit osztotta meg az egybegyűltekkel. Az intézetnek is otthont adó Veszprémről szellemi fellegvárként beszélt.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy az egyetem és a város hosszú távú együttműködésének példaértékű eredménye az intézet. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora matematikai szemlélettel vezette le a művészet fontosságát, hiszen a világ gazdag leírásához művészek tudnak hozzájárulni. Sziveri Jánosra veszprémi barátja, Fenyvesi Ottó költő emlékezett az ünnepségen: bohém, vagány volt, szerette az életet, hiteles és megszenvedett volt a költészete – mondta.
Az intézet tábláját az Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületén dr. Navracsics Tibor miniszter és Szőcs Géza államtitkár avatta fel ünnepélyesen.
Az intézet feladata a 20. század második felében megjelent és kortárs magyar nyelvű kelet-közép-európai és kelet-európai folyóiratok (Echinox, Mozgó Világ, Új Symposion stb.) gyűjtése, a gyűjtemény feldolgozása és digitalizálása, a folyóiratok tematikájára, anyagára épített kutatások, projektek koordinálása és elősegítése. Ez a kutatási irány nyit az adott korszak irodalmi – művészeti – szellemi irányzatainak elemzése felé, eddig mostohán kezelt életművek (Sziveri János, Hajnóczy Péter stb.) feltárására. Az archívum és könyvtár az egyetemi oktatók és hallgatók számára látogatható, illetve ezek kutatómunkája számára is nyitott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.