Ékes szkíta aranykincsek

By | 2014-04-24
szerző: Marton Attila
forrás: veol.hu

Veszprém – A szkíta birodalom kincseiből nyílt kiállítás Emberek aranyban címmel a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön.

 

A tárlaton a szkíta kultúra leghíresebb emléke, az issyk-i aranyember öltözéke is látható. Az első szíta harcoshoz hasonlóan a kiállítás többi tárgya is pontos másolata a régészek által megtalált emlékeknek. A harcos mellett különféle állatokat – ló, szarvas, griff, nagymacska – ábrázoló aranydíszek, valamint arany hajtű, tőr, ivókürt, diadém és áldozati tárgyak is láthatók. Limbacher Gábor múzeum igazgató köszöntőjében hangsúlyozta, a kiállítás tárgyai olyan világkép tükrei, amelyek azt mutatják, hogy a szakrális ábrázolások az örökkévalónak szólnak.

szki

Hozzátette a vándorló népek, s így a szkíták temetkezési kultúrájában is megjelenik az az elképzelés, hogy a földi lét. Bikádi László, a kiállítás létrehozásában közreműködő cég kommunikációs vezetője, úgy vélte, a szkíta és a magyar kultúra közti hasonlóságok azt az elgondolást erősítik, hogy a két kultúra egymásra épül.

S. Perémi Ágota régész szakmai bevezetőjében a kiállított tárgyak lelőhelyeit mutatta be. A megnyitón közreműködött a Bándi Dobkör. A kiállítás május 25-ig látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.