Sétálva oktattak

By | 2014-04-24
forrás: veol.hu
szerző: Marton Attila

Veszprém – A Séd-völgyében található növényzet tulajdonságairól és népi elnevezéseiről beszéltek a szakemberek az Erdélyi napok keretében egy úgynevezett peripatetikus sétán szerdán.

 

pk0402peripatetikuseloadas1_resize3_800x600

Az antik séta közben oktatást felidéző eseményen Szabó T. Attila biológus, a Pannon Egyetem egykori botanikai tanszék vezetője és Zsigmond Győző néprajztudós, etnomikológus, a bukaresti hungarológiai tanszék vezetője kalauzolta az érdeklődőket a Kolostorok és kertekben. A sétán a különféle növények és gombák sajátosságai az erdélyi tájnyelvi változatai is szóba kerültek.

Megtudhattuk, hogy a vérehulló kecskefüvet szemölcsre, míg a taplógombát vérzéscsillapításra és hajópadló tömítésre is használták. A fehér heréről az derült ki, hogy földrajzi elhelyezkedésétől függ, találunk-e rajta levéljelet, míg Zsigmond Győző a salátaboglárkából készült salátareceptjét is elárulta. Dr. Révay Valéria a görög monostor adománylevelének nyelvtörténeti vonatkozásáról beszélt: a kolostor alapításának ideje bizonytalan, viszont a dokumentum fontos nyelvemlékeket tartalmaz, több helységnév (Veszprém, Kenese) és a király szavunk is itt fordul elő először.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.