Költészet anekdotákba csomagolva

By | 2014-04-24
forrás: veol.hu
szerző: Marton Attila

Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő volt a vendége az Erdélyi napok keddi irodalmi estjének. A beszélgetésen a költészet mellett Erdélyről és Benedek Elekről is szó esett, de az is kiderült, hogyan nem lett bivalytejpor gyáros a költőből, vagy hogy mióta szólítják bácsinak.

 

Minden gyermek ír verset, csak az okosabbak abbahagyják, fogalmazott önironikusan költői indulásáról Kányádi Sándor a Petőfi Színház telt házas irodalmi estéjén. A költőt kérdező Tarján Tamás irodalomtörténésznek nem sok szerep jutott a bő egyórás est alatt, a beszélgetést ugyanis szinte mindvégig a költő irányította: a gyerekkori történetektől kezdve a színészi pálya elhagyásán és a költővé váláson át a családi anekdotákig és a néhány nappal ezelőtti római látogatásig sok minden szóba került. A prímet azonban így is a versek vitték, a költő olykor egy-egy történethez kapcsolódva mondta el a műveket, máskor pedig papírról olvasva kezdte el egy-egy költeményét, hogy aztán könyv nélkül fejezze be.

nl0401kanyadi1_resize2_580x300

Kányádi Sándor felidézte azt a pillanatot is, amikor a költészethez először került igazán közel. Tízévesen egy fehéregyházai Petőfi-megemlékezésen hallott költemények után határozta el, hogy egyszer megpróbál olyan verseket írni, amilyeneket ott felolvastak. Bár a színművészeti egyetemet elkezdte, énektudás híján bölcsészkaron végzett, majd a kolozsvári Napsugár című gyermekirodalmi folyóiratnál helyezkedett el, a lapnak harminc éven át volt a szerkesztője. – Ott tanultam meg, hogy egy vers akkor jó, ha a karon ülőtől a botra támaszkodóig mindenkihez szól, fogalmazta meg ars poeticáját, hogy azután a tavaszi hangulatot megjelenítő Útravaló ének című versével búcsúzzon el a közönség vastapsától kísérve.

A beszélgetés után csak azon tűnődhetünk el, vajon honnan eredhet az a derű és életvidámság, amelyet Kányádi Sándor minden gesztusában érezni lehetett. A versek mellett ebből a nyitottságból és jókedvből is sokat tanulhatnánk. (A költővel készített interjú szombaton olvasható majd.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.