Beszélgetés Szőcs Géza költővel új könyvéről

By | 2014-04-24
forrásveol.hu
szerző: Szám Dorottya

Veszprém- Szőcs Géza költővel, egykori kultúráért felelős államtitkárral beszélgetett az Erdélyi napok kulturális programsorozatában Ha polip szuszog Kolozsvárott című, a közelmúltban megjelent könyvéről Orbán János Dénes.

 

 

A mű fikciós feldolgozása a kolozsvári és erdélyi történeteknek, amelyeket a szerző Sziveri János költőtárs betegágyánál mesél. Szőcs Géza kifejtette, úgy véli, Sziveri János költészetét még ma is kevesen ismerik, ezért szerette volna könyve által is ráirányítani a figyelmet arra a különleges világra, amely a nagyon fiatalon elhunyt vajdasági költő műveiben megjelenik. Hangsúlyozta, a kétkötetes kiadvány egyik részében azok a történetek kapnak helyet, amelyeket Sziverinek mesélt beteg-ágyánál, a másik részébe pedig Sziveriről szóló nekrológok, tőle származó kézirat részletek, félbemaradt versek kerültek be, amelyek ahogy fogalmazott, hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasók olyan dokumentum anyaghoz jussanak, amely kiegészítheti az emlékeket. Szőcs Géza műve átferdített Kolozsvár-kép, hatalmi metafizika, az erdélyi magyarság tragédiájának tükre, melyben megelevenednek Mókuci elvtárs legsötétebb hatvanas évekbeli szatirikus kalandjai éppúgy, mint a Hincz patikus-család történetei vagy a Római Birodalomban a szabadságukért küzdő dákok.

szUcsgeza_(1)_resize3_800x600

-Csak a fantázia fogja össze, így ne keressünk benne cselekményt, se jellemeket, még kevésbé jellemek ütköztetését, mert a műből szinte minden hiányzik, ami a hagyományos értelemben vett irodalomhoz kell – mondta a szerző. Hozzátette, célja közelebb hozni az olvasóhoz az erdélyi ősmagyar érzületet, átadni azt az érzést, amelyet akkor élt át legutóbb, amikor negyvenezer magyar énekelte Kolozsvárott, államalapításunk ünnepén a Székely himnuszt.

Kolozsvár vagy Alexandria, amely elsüllyedt. Még inkább egy palimpszeszt, tekercs, amelyre az eredeti írást eltávolítva mindig feljegyeznek valamit. Ahogyan a titkok, hazugságok és a múlt időnként feltárul, úgy a régi írás is időnként felsejlik, áttör az újon. Kolozsvár ilyen őskép, amelyre megannyi dolog rátapadt már a történelem folyamán – mesélte a hallgatóságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.