Kapcsolat régiók közt – Kádár Tibor festményei a színházban

By | 2014-04-24
forrás: veol.hu
szerző: Király Ferenc

Veszprém- A Szinbád visszatér és az Erdély nevet viselő csoportba tartoznak azok a Kádár Tibor festőművész által készített festmények, amiket kedden állítottak ki a Petőfi Színházban.

 

A tárlat felvezetéseként Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója köszöntőjében aláhúzta: örül, hogy a Pannon Egyetem Modern Filológia és Társadalomtudományi Kara szervezte Erdélyi napok programjában a színháznak kiemelt helye van.

-Kádár Tibor erdélyi származású, a helyzete máris különleges. Erdélyi, de régóta Veszprémben él. Kint és bent is van: Erdélyben és Erdélyen kívül, fizikai valójában éppúgy, mint festői világában. Egyéni művészi világképet épít, aminek mentalitása Erdély látványvilágának némely tájegységéhez köthető – mondta a kiállítást megnyitó Géczi János.

f

A József Attila-díjas író és képzőművész megjegyezte: a negyed százada hazánkba települt kolozsvári művész mostani anyaga az elmúlt másfél-két évben készült. A Szindbád visszatér sorozatból öt olajkép látható az aulában. A színészkirály a központi motívum. Latinovits lebegő, finom elmosódásokkal bugyolált alakja a centrum. A színház egykori tagjaként, a helyi művészeti örökség tagjaként meditációra készteti az embert.

A múltról is, de még inkább a jelenről és a jövőről. A bemutatott anyag nagyobb része az Erdélyi címet viseli, s az alkotó jelenléte adja a munkák bensőséges nagyszerűségét. A művész a vidéket járva vázlatokat készített, vagy fényképen rögzítette a festőileg érdekes témákat, helyszíneket. Ezek alapján – néhány hónap múlva – Veszprémben készültek el a kidolgozott művek. – Kádár Tibor a Veszprémben élő erdélyi művészkolónia meghatározó alakja. A képvilága immár két magyar régió között képez kapcsolatot – mondta Géczi János.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.