Erdély vonzása

By | 2014-04-24

forrás: veol.hu

Veszprém – Nagy nevek és hatalmas érdeklődés mellett folytatódott kedden városszerte az Erdélyi napok összművészeti programsorozat a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szervezésében.

 

Késő este még tartott Kányádi Sándor irodalmi estje a Petőfi Színházban, ahol előtte megnyílt Kádár Tibor erdélyi származású, Veszprémben élő festőművész kiállítása. Géczi János megnyitó-beszédében kiemelte, a kiállítás érdekessége, hogy megmutatja a látvány, az élmény átváltozásának folyamatait, láthatók az akvarellek, amelyek erdélyi vázlatok alapján készültek, amelyek alapján itthon olajképek születnek, majd egy idő után légies, ezüstös, majdnem absztrakt képpé szublimálódnak.

f

Felsorolni is sok lenne, mi minden történt kedden még a rendezvénysorozaton.

Például a Hangvillában általános iskolások ismerkedtek az erdélyi gyermekirodalommal Balázs Imre József és Egyed Emese révén. Szőcs Gézával Orbán János Dénes beszélgetett Ha a polip szuszog Kolozsvárott című, a közelmúltban megjelent új regényéről, illetve György Pétert Szávai Dorottya faggatta Állatkert Kolozsváron című könyvéről.

Az Erdélyi napok szerdán rendhagyó irodalomórákkal, tudományos előadásokkal, illetve a Mendelssohn Kamarazenekar és Csaba Péter lyoni vendégmester koncertjével folytatódik. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.