Erdélyi napok Veszprémben

By | 2014-04-24

forrás: www.szekelyhon.ro

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara immár negyedik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar kultúrákat bemutató tavaszi napjait Veszprémben.

 

dsc_4110-v-k

2014. március 31. és április 5. között Erdélyi napok címmel a romániai magyar kultúra jeles tudósaival, íróival, művészeivel nyílik lehetőség a találkozásra. Az Erdélyi napok fővédnöke Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes.

A rendezvénnyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak március 18-án a Pannon Egyetemen, ahol elsőként Friedler Ferenc rektor köszöntötte a részvevőket, kiemelve a Pannon Egyetem és Veszprém városa közötti együttműködés jelentőségét és az Erdélyi napok az egyetem és a város életében betöltött jelentős hozzáadott értékét.

Az egyhetes rendezvénysorozat keretében lesz nagyszínházi és bábszínházi előadás, hangverseny, táncház és slam poetry, nyelv-, színház-, irodalom- és művelődéstudományi előadások, több tudományos tanácskozás, képzőművészeti, néprajzi és levéltári kiállítás, az 1914-es világháborús évforduló jegyében nemzetközi mail art-installáció. Erdélyi, illetve erdélyi témákat feldolgozó filmesek több programhoz is kapcsolódnak, dokumentumfilmet láthatunk az egyházüldözések megpróbáltatásairól, a hétköznapok hőseiről, és az újabb erdélyi filmes útkeresések is helyet kapnak a programban.

Elsősorban az egyetemi hallgatókat, oktatóikat és a város értelmiségét szólítják meg a romániai magyar tudósok előadásai, amelyek nemcsak az egyetem falai között, hanem a Kolostorok és kertek, valamint a Gulya-domb területén is zajlanak, az előadók és a közönség sétája közben. A vendégek és a vendéglátók tehetséggondozó műhelyei is bemutatkoznak az egyetemi hallgatók tudományos előadásaival

e A Fösvény című vígjátékát láthatják a nézők április 3-án (csütörtökön) este hét órakor a Veszprémi Petőfi Színházban. A sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház vendégjátékát Bocsárdi László rendezte. Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.