Monthly Archives: szeptember 2015

Séd 2015. tél: Tolnai világlexikon – amikor a vers erősebb

A Trialógusok az Ex Symposion Alapítvány és a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet szervezésében. Vendég: Tolnai Ottó, beszélgetőtársak: Bozsik Péter és Ladányi István. 2015. szeptember 8.

Tolnai Ottó szavaitól kizökken a szokásos agymenet, semmissé válnak a korábbiak. Belezuhanunk egy új mélységbe, elhisszük az elénk érkező meztelen nőket, a megelevenedő metaforákat, fontossá lesz a rozsdás szög. Mit is lehetne ennél többet kívánni.
Estje után azt álmodom, hogy kis tengeri kagylók társaságában köpöm ki a fogaimat, tartom markomban a metszőfogakat, félig ember, félig állat, a sok apró kagyló pedig hullik alá. Ilyet csak Tolnai után lehet álmodni.

Continue reading

Kritikai beszélgetések Hörcher Ferenccel és Vörös Istvánnal

Helyszín: Veszprém, Pannon Egyetem, Várfok Kollégium,
Vár u. 20., I. em., 101-es terem
Időpont: 2015. szeptember 23., szerda, 17 óra
Az idei első Kb-n a kritika és a kreatív írás körül forog majd a beszélgetés. A beszélgetési témáink a kritika műfaj, beleértve a tanítását, érintve a kreatív írás képzést is; saját kritikusi gyakorlatok, elvek; alkotói világok, értékrendek.Meghívott vendégeink Hörcher Ferenc esztéta, műkritikus, filozófus
és Vörös István költő, prózaíró, kritikus, irodalomtörténész, esszéista.
Mindketten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatói.Beszélgetőtársaik: Ladányi István és Szávai Dorottya irodalomtörténészek, a Pannon Egyetem oktatói

Séd 2015. ősz: Élettel tele

12. Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál, Veszprém, 2015. július 3−5.

„Valahol meg kell lennie az eredeti harmóniának: elrejtőzve a természetben, a félelmes végtelenben, a távoli csillagokban, a Nap sugarában, kicsi virágokban, susogó levelekben, vagy az anyai ének szívverésében, talán a könnyekben? Valahol jelen kell lennie a halhatatlanságnak, az eredeti harmóniát meg kellene találni: és mi másként lehetne az emberi lélekbe csepegtetni, mint a zene által?”

Continue reading

Lapbemutató az Aulában

Tegnap (2015. szeptember 16.) a Pannon Egyetem Aulájában bemutattuk az őszi számunkat. Ahogy Demel Eszter az aktuális szám szerkesztője fogalmazott: „adta magát a nyári kínálat”. A fesztiválok, zenei események ugyanis nagyban meghatározták az őszi  szám arculatát. A megnyitónak a Gárdonyi Kamarazenekar előadásában így nem kezdő mondatai, hanem kezdő tételei voltak. A bravúros zenei nyitány alatt (és az est további részeiben) Gáspár Gábor fotói pörögtek a kivetítőn. Érdekes volt, ahogy a fotók rádöbbentettek, mennyi mindenben vettem részt, mióta van a Séd. Veszprém nemcsak lakható, de élhető város is lett számomra.

Continue reading

Séd 2015. ősz: Egy szobában Emeli Sandéval

Emeli Sandé koncertje, VeszprémFest, Nagyszínpad, Veszprém Aréna, 2015. július 18.

but if you’re too big to follow rivers
how you ever gonna find the sea?
(River)

4500 ember ült a Veszprém Arénában a VeszprémFest záróestjén. A háttérben kapitális, monokróm felirat, szinte belénk ég: EMELI SANDÉ. A név mögött egy 28 éves, világhírű énekesnő. Egy évvel idősebb, mint én, de már ismerik az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Európában. Hazájában, Nagy-Britanniában ünnepelt sztár, védjegy. Ő énekelt a londoni olimpia nyitó- és záróünnepségén. Első nagylemeze rögtön siker, 2012 óta a világ zenei listáinak élén állomásozik. Most pedig itt van nálunk, Veszprémben. Continue reading