Monthly Archives: június 2014

Megszólal a Pasztorál

A veszprémi Ünnepi Könyvhéten Ladányi István, a Sziveri János Intézet vezetője és Pintér Viktória, az intézet munkatársa bemutatta a Pasztorál című legújabb Sziveri-kötetet. (Kiadó: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet)

Continue reading

Tiszatáj, június

A Tiszatáj júniusi száma igencsak nemzetközire sikeredett. A folyóirat nyitó írása Lisa Heynes és Wolfgang Sandfuchs tollából származik (10 × 10 = 100 európai első regény). Ebből az Európai Elsőregényesek Fesztiváljáról kaphatunk ízelítőt, amelyet az észak-német Kielben rendeznek. A fesztivál olyan fiatal íróknak ad bemutatkozási lehetőséget, akiknek a műveit még nem fordították idegen nyelvekre. Itt lehetőségük nyílik megismerkedni külföldi kiadókkal, s kapcsolatokat teremteni.

Continue reading

Győri Műhely 2014/május

Bizonytalanság, üresség, kiszolgáltatottság, a semmiből indulás és a semmibe érkezés. Negatív szavak. Vagy mégsem?  A győri Műhely májusi száma az egymást körbeölelő ellentétekről, a negatívum pozitívba fordulásáról, az egésszé lényegülő szilánkokról szól. És a határokról. Arról, hogy a küszöbön állva minden lehetséges.

Continue reading

Pannonhalmi Szemle – elvándorlás (XXII/1): „Úton az idő is csak út…”

„Nyolc napig most távol voltam a várostól, s egyre jobban érzem, hogy közben történt valami velem. Vagy a várossal? Még mindig nem tudom pontosan.” –  A Pannonhalmi Szemle legújabb száma folyamatosan Mészöly Saulusát járatta bennem. Azt az idegenséget. Az én idegenségemet. Az alig viszonyokat, a majdnem közeleket. Az elmenekülő önmagáért futót. De ki önmaga? Mikor? Hol?  Beleütközések a hiányba, közös és egyéni csapódások, mindkettő az én-testet veszi igénybe. Eljutni, átjutni, bennmaradni. Hol? Kinél?

Continue reading