Monthly Archives: május 2014

Alföld 2014/5.

Az Alföld folyóirat májusi száma négy tematikus egységet foglal magába. A szépirodalmin kívül műhely, tanulmány és szemle rovat is olvasható a Potyók Tamás grafikáival illusztrált lapszámban.

Continue reading

Jelenkor 2014/4.

A Jelenkor legújabb, áprilisi száma kicsit eltérő felépítésű a legtöbb lapszámhoz képest, melyek általában szépirodalmi, tanulmány- és kritikarovatra oszlanak. Ez a kiadás kétszeres emlékszámnak is tekinthető, más-más hangsúlyokkal ugyan, de Szederkényi Ervinnek és Borbély Szilárdnak is emléket állít.

Continue reading

Holmi 2014/3.

A szám Benjamin Constant Milyen férfiút válasszunk az ország képviseletére? című írásával indít. A svájci születésű francia filozófus és politikus „önálló gondolkodású és politikailag független férfiakat” ajánl honfitársai figyelmébe, olyanokat, akiket az elveik, az alkotmányosságba és a szabadságba vetett hitük irányít, nem pedig hatalmi-politikai pragmatizmus. „Próbálkozzunk hát bátrabb férfiakkal, olyan férfiakkal, akik bíznak a szabadság meg a méltányosság erejében, és akik szerint lehet úgy is kormányozni, hogy a népet nem fosztják meg jogaitól, és úgy is tiszteletben lehet tartani az alkotmányos rendet, hogy nem helyezik rögtön hatályon kívül”.

Continue reading

EX-machina (Ex Symposion 84.)

Együtt 1914. Első pillantásra elcsépeltnek tűnhet az Ex Symposion legújabb számának címe. Annyi mindenben vagyunk már benn együtt, illetve annyi helyre akarnak behívni minket, hogy sokszor ezek a kollektívba hajló szavak csupán kiszolgálói lesznek valamilyen felsőbb rendszernek. A Ex legújabb száma azonban már a kezdetekben kitér az általánosítás elől.

Continue reading