Monthly Archives: április 2014

Rendhagyó irodalomóra Kányádi Sándorral a Deák iskolában

szerző: Jókai Bernadett
forrás: veol.hu

Az Erdélyi Napok keretében a Kossuth-díjas költőt veszprémi látogatása alkalmával fogadta a termet zsúfolásig megtöltő diáksereg. Horváth Szilárd igazgató köszöntőjében üdvözölte nyolc általános iskola küldöttségét is. Emlékezett, hogy nem véletlenül került erre a napra e jeles esemény, hiszen ezen a napon, a Gyermekkönyvek Világnapján emlékeznek a nagy mesemondó, Andersen születésnapjára is.

 

Continue reading

Veszprémi sugarak – erdélyi napok

szerző: Pintér Viktória
forrás: litera.hu

A nézőpont vállaltan veszprémi, vagyis az időszakos kiállítás (és valójában az egész rendezvény –a szerk.) egy olyan metszetet akart kihasítani, ami megmutatja, hogy milyen is Erdély Veszprémből nézve. – Az Erdélyi napok veszprémi programsorozat első napjáról Pintér Viktória tudósított.

 

Continue reading

Az Erdélyi napok után

forrás: veol.hu
szerző: Brassai Zoltán

Annak idején, mikor első éves egyetemista voltam Szegeden, kezembe akadt egy vaskos kötet, melynek szerzőjéről semmit sem tudtam, de, meglepetésemre, a kiadó is ismeretlen volt: Kriterion. Ráadásul Bukarest. Önbizalmamnak nem tett jót, hogy ennyire tudatlannak éreztem magam, én, a könyvmoly, így megkérdeztem néhány idősebb kollégistát, ők se tudtak lényegében semmit, de egyikük azt mondta keressem meg Ilia tanár urat, ő foglalkozik ilyesmivel. Mármint olyan szerzőkkel, akik élnek, de általában nem ismerik őket. Nos, így találkoztam én, a dunántúli gyerek azzal, hogy a (trianoni) határokon túl is élnek magyarok, sőt, magyar kultúra is van. Erről akkoriban nem beszéltek/tünk.

Continue reading