Monthly Archives: január 2014

Ittjártadban taget is hagyjál!

Forrás: Magyar Szó

Csütörtök este Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben immár tizedik alkalommal gyűlnek össze írók, költők, zenészek, művészek és művészetet kedvelők, hogy beszélgessenek egy kicsit a vulkán alatt. Ugyanis jubilál a zEtna webmagazin irodalmi fesztiválja, amelynek az idén társszervezője a veszprémi Pannon Egyetem MFTK Sziveri János Intézete, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Bethlen Gimnázium és a Zentai Gimnázium is.

Beszédes Istvánt, a zEtna főszerkesztőjét arról kérdeztük: hitte-e volna, amikor az első zEtna Irodalmi Fesztivált szervezte, hogy egy évtizeddel később is él és virul a rendezvény is és a webmagazin is? Elvégre sokan mondják, hogy ma a művészetnek, irodalomnak nincs közönsége, befogadója, fogyasztója, a zEtna mégis megoldja, hogy mindig legyen kinek beszélni… Beszélgetésünkbe bekapcsolódott a tanácskozás témafelelőse, Ladányi István egyetemi docens, a Sziveri János Intézet vezetője is.

Continue reading

Felhívás nemzetközi mail art kiállításra!

Felhívás
A veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának Sziveri János Intézete az „Erdélyi Napok” (2014. március 28 – április 5) alkalmából nemzetközi mail art kiállítást rendez. A téma: 1914. Kérjük munkájával (munkáival) járuljon hozzá a kiállítás sikeréhez. A kiállítás helyszíne: Művészetek Háza, László Károly Gyűjtemény, Magtár (8200 Veszprém, Vár utca 10.) A megnyitó: 2014. március 31. 16 óra. Meghívó design: Zsubori Ervin

Continue reading

A politikai költészetre ismét igény van

Forrás: Magyar Szó, 2014. január 14.

Ladányi István: Mostanában mintha erősödött volna az érdeklődés Sziveri munkássága iránt

Sziveri János az idén lenne 60 éves. Munkásságáról, a költészete iránt ma megnyilvánuló érdeklődésről beszélgettünk Ladányi Istvánnal, a Veszprémi Pannon Egyetem docensével és a Sziveri János Intézet vezetőjével.

Continue reading

Megkezdte működését a Sziveri János Intézet

szerző: vehir.hu

forrás: Pannon Egyetem

Szombaton délután a Pannon Egyetemen felavatták a Sziveri János Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpontot.

A Pannon Egyetem és Veszprém városa közösen döntött a Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont megalapításáról, mely kutatóintézetként, archívumként és könyvtárként működik.
Az intézet Veszprémben, a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében kap helyet, tábláját dr. Navracsics Tibor miniszter és Szőcs Géza államtitkár avatta fel ünnepélyesen március 24-én.
Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes kiemelte, az intézet nevében hordozza a közép-európaiságot, és reményét fejezte ki, hogy a közép-európai nemzetek irodalmának feldolgozásával a népek békéjét és harmóniáját szolgálja majd.
A rendezvényen köszöntőt mondott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A modern magyar irodalomtörténet nagy alakjához, Sziveri Jánoshoz kapcsolódó személyes emlékeit osztotta meg az egybegyűltekkel. Az intézetnek is otthont adó Veszprémről szellemi fellegvárként beszélt.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy az egyetem és a város hosszú távú együttműködésének példaértékű eredménye az intézet. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora matematikai szemlélettel vezette le a művészet fontosságát, hiszen a világ gazdag leírásához művészek tudnak hozzájárulni. Sziveri Jánosra veszprémi barátja, Fenyvesi Ottó költő emlékezett az ünnepségen: bohém, vagány volt, szerette az életet, hiteles és megszenvedett volt a költészete – mondta.
Az intézet tábláját az Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületén dr. Navracsics Tibor miniszter és Szőcs Géza államtitkár avatta fel ünnepélyesen.
Az intézet feladata a 20. század második felében megjelent és kortárs magyar nyelvű kelet-közép-európai és kelet-európai folyóiratok (Echinox, Mozgó Világ, Új Symposion stb.) gyűjtése, a gyűjtemény feldolgozása és digitalizálása, a folyóiratok tematikájára, anyagára épített kutatások, projektek koordinálása és elősegítése. Ez a kutatási irány nyit az adott korszak irodalmi – művészeti – szellemi irányzatainak elemzése felé, eddig mostohán kezelt életművek (Sziveri János, Hajnóczy Péter stb.) feltárására. Az archívum és könyvtár az egyetemi oktatók és hallgatók számára látogatható, illetve ezek kutatómunkája számára is nyitott.