Category Archives: SÉD

Új Symposion: konferencia-felhívás

Új Symposion: konferencia-felhívás   [Szét]tördelt hagyományok – Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban március 9., Szentendre, Ferenczy Múzeumi Centrum – Ferenczy Múzeum   Jelentkezési határidő: 2018. február 7., éjfél Jelentkezni a konferenciára egy, szóközökkel együtt max. 2.000 karakter hosszúságú absztrakt beküldésével lehetséges. (A távolabbról érkező előadóknak szükség esetén tudunk Szentendrén szállást biztosítani.) Az absztraktokat a következő Tovább olvasom »

Séd – 2017. tél: „Szépövű Laroknak Szent Kehely öntsön italt!” Római kori háziszentély a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből

Szinte hihetetlen, és mégis igaz! A 20. század elején nemesi címet szerezhetett átadójának egy nagy jelentőségű műtárgyegyüttes. Hogy miként és melyik műtárgycsoportról van szó, nézzük az alábbiakat!   Kik is voltak a címben megidézett Larok (lares)? Az ókori lexikonok szerinteredetileg az elhunytak jó szellemei, akik törődtek a családdal a ház falain belül és kívül is. Tovább olvasom »

Séd 2016. ősz: Egy kecske nyarat csinál

fotó: Csuhai István Bors István: Fiú kecskével. 1965, alumínium. Veszprém, Wartha Vince utca – Csermák Antal utca kereszteződése Remélem, megbocsátja nekem az olvasó, hogy az ismert mondást a cím kedvéért kifordítottam. Hogy a bocsánatkérésemet nyomatékosítsam, hozzáteszem: olyan szoborról lesz szó, amelyik kicsinysége, látszólagos sutasága ellenére önmagában kvintesszenciája az 1960-as évek progresszívabb magyar szobrászatának. Nem azt Tovább olvasom »

Séd 2016. ősz: VeszprémFest

13. VeszprémFest, 2016. július 13–17. A VeszprémFest szervezői láthatólag nem szenvednek triszkaidekafóbiában, bátran használták a 13-as sorszámot a fesztivál kommunikációjában, hovatovább július 13-án indították a programsort. A görög tragédiákból pedig jól tudjuk, hogy mindenféle hübrisz büntetéssel jár: a fesztivál napjaira annyira pocsék lett az idő, hogy minden koncertet az esőhelyszínre kellett telepíteni – angolos beszédtémát Tovább olvasom »

Séd 2016. ősz: VeszprémFest Omara Portuondo-koncertjéről

Fotó: Gáspár Gábor A lenyomat lenyomata Omara Portuondo – Diego el Cigala 85 Tour. VeszprémFest, Veszprém Aréna, 2016. július 13. Fellépők: Omara Portuondo – ének, Diego el Cigala – ének, Yumitus – zongora, Rolando Luna – zongora, Andres Coayo – ütős hangszerek, Rodney Barreto – dob, Gaston Joya – nagybőgő Valamikor a kilencvenes évek végén Tovább olvasom »