Category Archives: SÉD

Séd – 2017. ősz (előzetes): „Legfölebb ha omnibuszon”

Az Arany 200 busz Veszprémben. Szent István-napi ünnepi programok, 2017. augusztus 18–20. Nem mondhatni, hogy Arany János nevétől visszhangzik a 2017-es év, de akárki találta ki az Arany busz 200 elnevezésű multifunkciós emlékeztetőt, jól találta ki, és – a lehetőségek határáig – jól is valósította meg. Itt a helye, hogy a projektgazdát, a dicső tettest, Tovább olvasom »

Séd – 2017. ősz (előzetes): Afro-Cuban

szerző: Kovács Attila Richard Bona és a Mandekan Cubano koncertje az Arénában. VeszprémFest, Veszprém, 2017. július 12. Két zenei kultúra találkozása forrósította fel a hangulatot az Arénában. Richard Bona és csapata megmutatta, Afrika és Kuba között művészi értelemben megszűnhet mindenfajta távolság. A muzsika összekapcsol, és olyan új hangzást eredményezhet, amelynek Bona sugárzó személyiségével, muzikalitásával, humorával Tovább olvasom »

2017. nyár (előzetes): Spirituális hasítódás

Sós Gergő Monoton/Monokrom című kiállítása. Veszprém, Művészetek Háza, Dubniczay-palota, Magtár, 2017. március 10. – május 30. Azzal kell kezdenünk – mintegy a Semiotext/e/ amerikai független könyvkiadó vezetőjét, az anarchista filozófus Sylvère Lotringert parafrazálva –, hogy bár Jean Baudrillard szerint a kortárs művészet elvesztette autonóm státusát, az 1960-as évek pszichedelikus forradalmában újra feltalált asszaszin jelmondat, a Tovább olvasom »

Séd 2017. nyár (előzetes): Human error – Bartuc Gabriella írása

fotó: Gáspár Gábor A Tánc Fesztiválja. XIX. Országos Kortárs Összművészeti Találkozó. Veszprém, Pannon Várszínház, Hangvilla; Veszprémi Petőfi Színház, Játékszín, 2017. május 24–28. Minden évben nagyon várom A Tánc Fesztiválját, ugyanakkor kénytelen vagyok szembesülni vele, hogy képtelenség mindent megnézni, holott a program tele van kihagyhatatlan előadókkal, akik nemcsak a hazai kortárs szcénán, de európai kontextusban is Tovább olvasom »

Séd 2016. ősz: Egy kecske nyarat csinál

fotó: Csuhai István Bors István: Fiú kecskével. 1965, alumínium. Veszprém, Wartha Vince utca – Csermák Antal utca kereszteződése Remélem, megbocsátja nekem az olvasó, hogy az ismert mondást a cím kedvéért kifordítottam. Hogy a bocsánatkérésemet nyomatékosítsam, hozzáteszem: olyan szoborról lesz szó, amelyik kicsinysége, látszólagos sutasága ellenére önmagában kvintesszenciája az 1960-as évek progresszívabb magyar szobrászatának. Nem azt Tovább olvasom »