Category Archives: Tevékenység

A búcsúzás megengedhetetlensége

Forrás: litera.hu Írta: Balázs Marietta  „Halálomat türelmesen begombolom” A fenti Pilinszky-parafrázis hangulata szűrődött be Sziveri János  életműkötetének és a költő tiszteletére alapított Sziveri-díj díjazottjairól szóló antológiájának bemutatóján február 6-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban.. Az elhangzott versek, az ünnepélyes hóesés, a levetített portréfilm alá játszott Dave Brubeck Take five-ja méltóképpen idézte meg a költő alakját és a Tovább olvasom »

Beszélgetés Sziveri János költészetéről

Forrás: kulter.hu Testi-lelki megrázkódtatások, újító, radikális szellem, kiforrott éntudat, kisebbségi sors. Sziveri János nyomasztó léthelyzeteket vetett papírra, versei saját és környezete barbárságának hangján át groteszk módon kezdik ki kora „burjánzó rokokóját”, „ürességet hirdető cikornyáját”, „üresen kongó nemzetiségi patetikáját”. Egy késő novemberi borús délutánon Sziveri János költőre, az Új Symposion egykori főszerkesztőjére emlékeztünk.

Sziveri, a kétes figura

Forrás: Magyar Szó Pannóniai vagyok, és János címmel emlékeztek Sziveri János költőre a Magyar Tanszéken írta: Pressburger Csaba A vajdasági magyar tudományosság még mindig adósa Sziveri Jánosnak. A Sziveri-életmű ápolása és feldolgozása tekintetében vannak jelentős lépések, de ezeket a lépéseket elsősorban Magyarországon tették meg. Itthon csak Jancsi kis szülőfaluja igyekezett ápolni szellemiségét a maga eszközeivel, ez Tovább olvasom »